Fiskarlaget Nyheter

13.03.2014 23:00
Får eksklusiv status
EU om tørrfisken

Tørrfisk fra Lofoten er nå et vernet produkt. Det slås fast etter at EU har gitt lokale produsenter gjennomslag. Dette betyr at utendørstørket torsk nå har samme status i EU som parmaskinke og champagne.

- Det er kun i Lofotens eget utendørstørkeri at tørrfisk fra Lofoten kan produseres, sier daglig leder Øyvind Arntzen ved Brødrene Arntzen AS i Sørvågen til Lofotposten.

Sammen med rundt 40 tørrfiskprodusenter i regionen gikk næringen for syv-åtte år siden gikk inn med 10.000 kroner hver for å fremme søknaden. Onsdag i forrige uke kom svaret fra EU-kommisjonen, i form av en pressemelding. Meldinga slår fast at tørrfisken fra Lofoten nå er løftet opp til øverste hylle, der parmaskinke, champagne og andre celebriteter befinner seg, melder avisen Kyst og Fjord.

- Tørrfisk kan produseres andre steder og tørkes innendørs som på Island. Men det historiske og unike produktet tørrfisk fra Lofoten, som har vært finansiell bærebjelke i oppbygningen av Norge i mer enn tusen år, kan bare produseres i Lofoten, sier Arntzen.