fbpx

Aktuelt

Skriv ut
26.11.2018 07:55
Fæskball for studenter
Bootcamp i Trøndelag
Fæskball for studenter
Første gruppebilde av studentene som denne uken skal lære mer og foreslå løsninger for fremtiden for sjømatnæringen
Foto: Frøy Katrine Myrhol

Langs kysten av Norge er sjømatnæringen en bærebjelke for lokalsamfunnene. Likevel har nordmenn generelt liten kunnskap om hvor omfattende næringen er, og hvilke muligheter som finnes. Dette gjør Sett Sjøbein noe med og denne uken er Trøndelag arena for årets siste bootcamp for 20 masterstudenter.

I 2017 eksporterte Norge sjømat for hele 94,4 milliarder kroner. Til tross for at sjømat er en av våre viktigste eksportartikler, vet unge lite om hva de kan jobbe med i næringen.  Masterstudenter skal nå få oppleve mulighetene!

En måte å gjøre unge kjent med sjømatnæringen er gjennom deltakelse på marine student-bootcamper. I 2018 arrangerer Sett Sjøbein på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet tre bootcamper for masterstudenter i ulike landsdeler. De to første  bootcampene ble avholdt i Lofoten i april/mai, og i Sogn og Fjordane i september. Årets siste bootcamp vil foregå i Trøndelag 24-30. nov. 

Studenter fra ulike studieretninger fra høyskoler og universitet i hele landet har søkt om å få delta. Det er ikke krav om å kunne noe om sjømatnæringen fra før for å delta på dette arrangementet.

Søndag møttes studentene og daglig leder Janita Arhaug rapporterer at oppstarten ble sjarmerende forsinket som følge av venting på fly og forsvunnet bagasje, men humøret steg betraktelig etter ankomst på Hitra og servering av lokal fæskball. Mandag starter alvoret.

Havbruk, teknologi og miljø

– Vi har valgt ut tjue topp motiverte studenter som får bli med denne gangen, og de representerer et vidt spekter av utdanninger. Vi tar dem med for å møte sjømatnæringen, hvor de får innsikt i hvilke muligheter de har til å finne spennende jobber selv om de ikke har studert tradisjonelle marine fag, sier leder i Sett Sjøbein, Janita Arhaug.  

Bootcampen starter på Hitra og ender opp i teknologihovedstaden Trondheim.

Vi vil denne gang gi deltakerne en spesiell innsikt i hvilke muligheter som finnes i tilknytning til havbruksnæringen. Oppbygging av kunnskapen vil skje gjennom bedriftsbesøk og presentasjoner hos Kystmuseet/Visningssenteret på Sandstad, Lerøy Midt, AkvaGroup, BioMar, Seaweed Energy Solutions, Sjømat Norge og Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond.

Vinner kåres av fiskeriministeren 

Etter to dager med bedriftsbesøk og presentasjoner blir studentene satt sammen i fire tverrfaglige grupper som skal konkurrere om å finne den beste løsningen på en viktig utfordring for næringen. 

Studentene vil få veiledning av Lerøy Midt, Akva Group og Innovasjon Norge underveis i oppgaveløsningen, og vi har med et islandsk selskap som heter Icelandic Startups, som er ekspert i å trene opp gründerbedrifter.

Løsningsforslagene skal leveres innen 48 timer. Gruppene skal da levere en forretningsrapport, og presentere for en fagjury bestående av AkvaGroup, Inaq, Kystmiljø AS, Seaweed Energy Solutions og FHF.

Studentene skal igjen i ilden og presentere sine løsningsforslag på  Teknologi- og servicekonferansen 2018 i regi av Sjømat Norge 29. november i Trondheim, og der skal fiskeriminister Harald Tom Nesvik kåre vinneren.

-Sjømatnæringen vokser og trenger flere flinke folk innen mange forskjellige fagområder.  De unge har andre tanker og ser ofte andre muligheter. Det blir spennende å høre hvilke løsninger disse studentene kommer frem til, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Om deltakerne 

Deltakerne på bootcampen kommer fra hele landet og studerer ved: UIO, UIA, UIB, UIS, UIT, NMBU, Nord Universitet, HIM, NMBU, NTNU, HVL, NHH og Høgskolen i Kristiania. 

Deltakerne er masterstudenter på følgende studier:  

 • Samfunnssikkerhet
 • Entreprenørskap og innovasjon
 • Petroleum Logistics
 • Entreprenørskap
 • Bioscience (akvakultur)
 • Farmasi
 • Informatikk: Programmering og Nettverk
 • Marketing and Brand Management
 • Rettsvitenskap
 • Aquatic food production
 • Busininess analytics
 • Fiskeri- og havbruksvitenskap
 • Statsvitenskap og ledelse
 • Markedsføringsledelse
 • Marin teknikk - Profil: Hydrodynamikk
 • Kjemi
 • Økonomi og administrasjon

 

SETT SJØBEIN er et nasjonalt samarbeidsprosjekt for å synliggjøre muligheter i sjømatnæringen, innenfor havbruk, fiskeri og sjømatforedling – og alle ledd i disse næringene, overfor ungdom. Ulike rekrutterings- og kompetansetiltak gjennomføres i henhold til årlige føringer fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Det er to ansatte i Sett Sjøbein, og prosjektet administreres av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) som sammen med NFD finansierer prosjektet. 

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.