fbpx

Aktuelt

Skriv ut
29.11.2018 14:45
Bærekraftige ideer
Innovative studenter
Bærekraftige ideer
Studentgruppen
Foto: Sett Sjøbein

Havbruk, teknologi og miljø var tema da masterstudenter fra hele landet møttes for å delta på Sett Sjøbeins marine student-bootcamp i Trøndelag 24-30. november.

Etter intense dager med læring om sjømatnæringen fikk studentene utlevert en utfordring:

  • Rent hav - Hvordan kan havbruksnæringen i Norge redusere utslipp til sjøen ved hjelp av ny design og/eller teknologi? -utvikle et fysisk produkt, en programvareløsning, eller en tjeneste.

Studentene jobbet i tverrfaglige grupper, og underveis fikk de veiledning fra flere fagfolk med ulik næringstilknytning. Etter om lag 48 timer var de klar for å presentere løsningsforslagene for en fagjury.


Vant med innovativ ide som vil redusere klimautslipp

Alle løsningsforslagene ble presentert på nytt, og vinneren annonsert av fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Teknologi og servicekonferansen 2018 til Sjømat Norge. I juryens vurdering der de begrunner sitt valg av vinnerforslag hetes det:

«Det var utfordrende for juryen å kåre en vinner blant de gode løsningsforslagene. Vinneren tar tak i en aktuell miljøutfordring som næringen må finne en løsning på. Elektrifisering av oppdrettsnæringen er i gang, og vinneren har utviklet en innovativ løsning på overgangen fra dieselaggregat til batteri som strømkilde for fórflåtene. Slik kan næringen bidra til målet om utslippsfrie fjorder. Samarbeidet med fórbåtene gir en effektiv logistikk i løsningen på denne miljøutfordringen.

Vinner av Marin student-bootcamp Midt-Norge 2018 er Bluenergy.»

Gruppen bak «BLUENERGY» vil være en fremtidsrettet leverandør av bærekraftig energiløsninger for akvakulturnæringen. For å effektivisere og redusere utslipp i akvakulturnæringen mener de at det er et stort potensial i å elektrifisere fasilitetene. Problemet er tilgangen til energi og utslipp i forbindelse med drift av anleggene. Bluenergys løsning vil implementere energibanker på anleggene, og deretter overføre strøm billig og effektivt ved bruk av fôringsbåter. Foringsbåtene gjør det mulig å lade batteribankene med landstrøm samtidig som det genereres strøm under transport. Løsningen vil direkte kutte dieselforbruk på oppdrettsanleggene og redusere klimautslipp.


På vinnerlaget:
• Gisle Borg Gjertsen fra Trondheim, Entreprenørskap og innovasjon, NMBU.
• Åse Venke Hodnefjell fra Rennesøy, Aquatic food production, NMBU/DTU.
• Eivind Eikenes Dahle fra Leikanger, Business analytics, NHH.
• Jasmin Gheshlaghi fra Trondheim, Rettsvitenskap, UiT.
• Hendrik Dybdahl fra Tysvær, Petroleum Logistics, HiM.

I juryen:
• Eirik Sigstadstø, Fagsjef marine ressurser, FHF
• Trude Olafsen, Prosjektleder og Forretningsutvikler, AKVA Group
• Tina Olaussen, Prosjekt- og kvalitetsleder, Kystmiljø AS
• Andreas Quale Lavik, Hatchery Manager, Seaweed Energy solutions
• Henrik Hareide, Aquaculture Manager, Sølvtrans Rederi as

Om bootcampen

Sett Sjøbein har i 2018 på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet arrangert tre bootcamper. Formålet er å knytte studenter og sjømatnæringen nærmere hverandre. Det er ikke krav om å kunne noe om sjømatnæringen fra før for å delta. Under bootcampene frå studentene jobbe med å løse en viktig oppgave for næringen, og løsningsforslagene skal presenteres på en næringskonferanse.

Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeidsprosjekt for å synliggjøre sjømatnæringen overfor ungdom. Prosjektet er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. I 2018 har Sett Sjøbein fått i oppdrag fra NFD å arrangere tre marine student-bootcamper.

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.