Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
24.01.2020

Vil være fisker

Mistet manntallsstatus

Stig Magne Torgersen (50) mistet retten til å være fisker etter 30 år i næringen, og etter å ha brukt 1,7 millioner kroner på oppgraderinger av båten for nye sertifikatkrav.

-Jeg var rimelig fortvilt. Nå er jeg glad og ser frem til å komme med på sjøen, sier 50-åringen fra Brønnøysund.

Mistet manntallsstatus

Det var i forbindelse med Fiskeridirektoratets gjennomgang av manntalsregisteret at Torgersen ble strøket som yrkesfisker på blad A.

Som fisker på blad A kan man ha inntil 400 000 kroner i inntekt fra annen næring, samtidig som man er på sjøen som fisker. Dette har Stig Magne Torgersen passet nøye på.

-Jeg har tatt vakter som fergekaptein hos Torghatten, men har vært nøye på at jeg ikke skulle overskride inntektskravet, understreker han.

Fikk avslag

Han ble først strøket fra manntallet og tok dette opp med Fiskeridirektoratet, men klagen ble ikke tatt til følge. Torgersen henvendte seg da til Fiskarlaget som bistod med anmodning om en omgjøring.

Denne uken fikk han positivt svar fra Fiskeridirektoratet. Han får fortsette å kalle seg yrkesfisker og kan nå gå i båten og fiske.

-Jeg er utrolig glad for at avklaringen er på plass. Det har vært en rar opplevelse å erfare at jeg ikke fikk kalle meg fisker, og egentlig på grunn av at jeg brukte penger tjent fra fiskeri på å oppgradere båten min for å få den godkjent etter nye krav fra et annet direktorat (red. anm: Sjøfartsdirektoratet) forklarer Torgersen.

20200124 StigMgneTorgersen1 priv

Bildetekst: Han er fornøyd med bistanden fra Fiskarlaget og ser nå frem til å komme seg på sjøen igjen.

Tok tid å forstå

Stig Magne Torgersen har vært medlem av Fiskarlaget i 10 år og drevet fiske i om lag 30 år. Han eier «Kværstein» på 10,86 meter. For å tilfredsstille nye krav til godkjenninger måtte båten oppgraderes, noe som kostet om lag 1,7 millioner totalt. For å få dette til tok Torgersen blant annet ut oppsparte midler fra aksjefond. Det medførte at han ble fordelsbeskattet da penger fra aksjefondet ble tatt ut og han ble inntektsbeskattet for et beløp på drøyt 40 000 kroner. Da passerte han imidlertid inntektsgrensen på 400 000 kroner. Det var grunnen til at han mistet manntallsstatusen.

Torgersen måtte gå flere runder med Fiskeridirektoratet før han fikk klarhet i at det var skattebeløpet som egentlig var problemet i saken. Nå vil han gå ut og informere om sin erfaring for å gjøre andre oppmerksom på denne typen konsekvenser.

En nøtt

Norges Fiskarlags advokat Ståle Hellesø sier han støtter vurderingen om å gå ut med informasjon til andre fiskere om denne saken.

-Det var en liten nøtt å se løsningen i saken. Men vi fikk en god dialog med Fiskeridirektoratet, som etter en ny vurdering fant ut at engangsbeskatningen var en gevinst på kapitalinntekt som kunne holdes utenfor beløpsgrensen for annen inntekt enn fra fiske. Det var en god vurdering og jeg er glad på Stig Magne Torgersens vegne at han nå kan fortsette som fisker på blad A, sier Hellesø.

20180416 Stle helles

Bildetekst: Ståle Hellesø sier han er glad for å ha bidratt til at Fiskarlagets medlem får tilbake sin manntallsstatsus.

Fakta:

Stig Magne Torgersen har deltidsjobb i annet yrke innenfor de fastsatte inntektsgrenser for dette. I tillegg er han yrkesfisker med egen båt. Kostnadene med oppgradering, jf ny fartøyinstruks gjorde at han tok ut fondsmidler fra sitt oppsparte aksjefond. Innskuddene derfra kom fra inntekt fra fiske. Gevinsten fra aksjefondet, kr. 43 347 gjorde at han kom over inntektsgrensen for å stå oppført på fiskermanntallets blad A og han ble strøket fra manntallet.