Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
09.11.2020

Unge satser i fiskeri

Status å bli fisker

– Nedgangen i antall fiskere har stoppet, og statusen i yrket har økt, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen til NRK. Kanalen har de siste dagene hatt flere saker med unge som satser på næringen.

Det blir lagt merke til i samfunnet at fiskeri og sjømat som næring går godt.

På Nordmøre forteller Marius Gule fra Averøy om sin optimisme og om de sju-åtte sjarkfiskerne som har etablert seg de siste årene.

For hans egen del er han så langt oppe i nitten millioner i investeringer, forteller han til NRK.

Marius (27) satser sammen med broren Morten (21) og har investert tungt i båt og kvoter.

Positiv trend

Rådgiver Hanna Bakke-Jensen i Norges Fiskarlag har gått gjennom tallmaterialet fra Fiskeridirektoratets statistikkbank som viser at andelen yngre fiskere nå er økende.

For fem år siden var tretti prosent av fiskerne under 40 år, i fjor var andelen økt til over trettifire.

Fiskarlagslederen liker utviklinga.

– Vi har hatt et omdømmeskifte i sjømatnæringa, fordi verden trenger sunn mat. Norsk fisk er ettertraktet og skaper verdier, sier leder Kjell Ingebrigtsen til NRK.

Må ha drivkraft

Marius Gule tror ikke penger er den eneste drivkrafta for unge fiskere.

– Alle vet at du kan gjøre gode penger på fiske, men å være på havet er et arbeid du må ha genuin interesse for, ellers går det ikke, mener han.

Les hele saken hos NRK Møre og Romsdal.

Lønn motiverer

Fra Måløy melder NRK om motiverte elever som etter to år på fiske- og fangstutdanninga, og to år som lærlinger, får fagbrev som fiskere.

– Då kan vi tene ein million i året, gliser Jakob Gangeskar.

Elevene beskriver retningen de har for yrkeslivet som en drømmejobb:

– Dette er ein draumejobb. Vi får vere ute, om ein likar å vere aktiv er det kjekt å vere på fiskebåt, seier Gangeskar til NRK.

Generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag sier det de siste årene har gått godt i næringen og at også høye kvoter, god etterspørsel og høy kronekurs i sum bidrar til god lønn for dem som arbeider i næringen.

– Dette er ikkje som ein vanleg jobb med fast løn. Inntektene kjem av kor mykje ein fiskar, og prisen på fisken, seier Gregussen.

Han sier fiskeriene har utviklet seg til en suksesshistorie.

-Torskebestanden er til dømes den best forvalta i verda, det får vi til saman med russarane. Neste år aukar kvoten med 20 prosent, seier Gregussen.

Les saka hos NRK Vestland.