Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
10.11.2020

Leverer i verdensklasse

Årets kvalitetsfisker

Båten «Ragnhild Kristine» med tvillingbrødrene Orten fra Aukra i spissen er av Norges Råfisklag kåret til Årets kvalitetsfisker. Båten leverer fisk i verdensklasse, påpekes det i kåringen.

– Det er utrolig kjekt å bli lagt merke til! Jeg føler meg både ydmykt og stolt! Det er en ære å bli innlemmet i rekkene av de som har blitt Årets kvalitetsfisker. Prisen gir ytterligere motivasjon til å jobbe med kvalitet i tett samarbeid med våre kunder, sier Øystein Orten, skipper på «Ragnhild Kristine».

Prisvinnerne ble overrasket med nyheten da de leverte fangst i Vardø. Tidligere har prisen blitt delt ut under Norges Råfisklags årsmøte, men slik ble det ikke i år på grunn av koronasituasjonen. Vardø-ordfører Ørjan Jensen og de ansatte hos Vardø Fiskeriservice tok på seg oppdraget med å overraske prisvinnerne.

– Årets vinner forsyner viktige verdensmarked og noen av Norges beste restauranter med fisk i verdensklasse. De tenker nytt, hele tiden med høy kvalitet i fokus, sier Råfisklagets markedssjef, Synne Guldbrandsen i en pressemelding om saken fra Norges Råfisklag.

Samarbeid med suksess

En av årsakene til suksessen er det unike samarbeidet «Ragnhild Kristine» har med kjøper om å levere på etterspørsel fra marked, såkalt «Catch on demand». Daglig leder på Ålesundfisk Terje Kjølsøy skryter uhemmet av brødrene.

– Dette er et svært godt eksempel på hvordan fiskebåt og kjøper kan gjøre hverandre gode. Brødrene og mannskapet gjør det de er aller best på, samtidig som de har et tett samspill med kjøper. Kvaliteten sitter i hodet og i ryggraden på denne gjengen, sier Kjølsøy.

Råfisklagets hederspris deles ut for 17.gang. Den går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere produkter av utmerket kvalitet, og som er et forbilde og en inspirasjon for andre i villfisknæringen. Styret i Norges Råfisklag ønsker å berømme de som bestreber seg etter å levere best mulig kvalitet, og prisvinneren får i tillegg til heder og ære, 50 000 kroner i premiepenger.

Økte holdbarheten på fisken med flere dager

«Ragnhild Kristine» er spesialbygd for å levere fersk fisk med høy kvalitet. Båten eies og drives av Orten Fiskeriselskap og tvillingbrødrene Øystein og Torstein Orten (34). Brødrene tok fiskeriutdannelse på videregående og har drevet med fiske siden. Båten er i helårsdrift med to skift og til sammen 17 mannskapsmedlemmer.

– «Ragnhild Kristine» sitt mannskap er unge, fremoverlente ambassadører for næringa. De har gjennom sitt arbeid med kvaliteten gitt fisken flere dager ekstra holdbarhet. Dette har de blant annet klart gjennom å ha god kontroll og gjennomgående lav temperatur på fisken hele veien fra hav til bord, slår Guldbrandsen fast.

Driften på båten er også lagt opp slik at det alltid er kvaliteten på fisken som er førsteprioritet. Ved grep som å drive fiske etter dialog med kundene, ta kortere turer på havet, ikke fylle båten til randen, bløgging/utblødning umiddelbart, sortere fangsten på størrelse og art, og kjøle den så raskt som mulig, settes alltid kvaliteten først.

Tvillingbrødrene Øystein og Torsten Orten bygde båten «Ragnhild Kristine» i 2019. De ønsket å bruke lokalt næringsliv, og båten ble bygget ved Vard på Aukra. Båten er registrert i Molde, men fisker og leverer det meste av året i Råfisklagets område.

Om prisen Årets kvalitetsfisker

Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en utvalgt fisker som:

  • Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
  • Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
  • Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
  • Fremstår som et forbilde for andre.
  • Viser stolthet over yrket sitt.

Nominasjonen må ha bakgrunn i fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier.

Det er 16. gangen Råfisklaget deler ut prisen. To ganger har den vært gitt til to personer sammen.

1990: Einar Frismo

1991: John Edvard Johnsen og Kjell Klausen

1992: John Arnfinnes

2007: Ronny Holst fra Nordvågen (Årets SKREI-fisker)

2008: Karl Viktor Solhaug fra Svolvær (Årets SKREI-fisker)

2009: Birger Krogh fra Tangstad (Årets SKREI-fisker)

2010: Petter Gregersen fra Berlevåg (Årets SKREI-fisker)

2011: Rino Mortensen fra Myre (Årets SKREI-fisker)

2012: Jens-Einar Bjørkås Johnsen fra Båtsfjord (Årets SKREI-fisker)

2013: Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen fra Myre

2014: André Reinholdtsen fra Myre

2015: Paul O. Jensen fra Tromsø

2016: Kai O Elvan fra Andenes

2017: Finn Tore Frantzen fra Båtsfjord

2018: Tor Inge Nilsen fra Ballstad

2019: O. Husby med mannskap