Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
28.12.2020

Kondolanse til Russland

«Onega»-forliset

Norges Fiskarlag har mandag kondolert våre russiske kolleger etter det tragiske forliset ved Novaja Semlja. Av mannskapet på 19, er 16 savnet. To av mannskapet fra «Onega» er reddet.

Det var mandag morgen at fartøyet «Onega» forliste ved Novaja Semlja. «Onega» hadde hjemmehavn i Murmansk og er eid av det Arkhangelsk-baserte rederiet Kalini.

Norges Fiskarlag har over tid hatt et nært samarbeid med russiske fiskeriorganisasjoner i Murmansk og leder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen sendte mandag kondolanse til våre kolleger etter forliset: 

«Det er med forferdelse og stor sorg vi har mottatt nyheten om det tragiske forliset av «Onega» i Barentshavet.

Forliset ryster oss alle som har vårt daglige virke på havet.

På vegne av Norges Fiskarlag vil vi uttrykke våre kondolanser og dypeste medfølelse.Våre tanker går til alle som er rammet, og spesielt til de pårørende.»

Det var tidlig mandag morgen at fartøyet gikk ned, trolig som følge av ising, ifølge russiske kilder. De siste dagene har det vært meldt dårlig vær og fare for ising i området «Onega» befant seg i. 

Selve forliset skal ha skjedd i forbindelse med haling av fangst og alt skal ha gått svært fort. Mannskapet skal ha vært iført overlevelsesdrakter.

Fem fartøy ble dirigert til området da forliset ble meldt og det var et av disse fartøyene som fant de to overlevende. En person er funnet omkommet, mens i alt 16 er savnet. 

Det var ikke mulig å sende helikopter på grunn av værforholdene. Hovedredningssentralen i Bodø fikk også varsel om forliset, men kunne ikke bidra så langt øst i Barentshavet. 

Forliset er mottatt med stor sorg i Russland, og spesielt i Murmansk hvor mannskapet hovedsakelig kom i fra. President Putin har sendt sine kondolanser til de etterlatte. Statsminister Mishustin har engasjert seg personlig og bedt om at det sørges for all nødvendig hjelp for de etterlatte og pårørende. Guvernør Chibis har åpnet en egen direkte-telefon for pårørende og organisert krisehjelp for familie og pårørende.  

«Onega» blir av russiske kilder ansett som et «mindre fartøy». Båten ble bygget som «Remifisk»  i 1974 og fisket på kvoter av torsk og hyse.