Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
09.04.2021

Krever bedre rapportering

Høringssvar

Utslipp av legemidler fra oppdrettsanlegg må rapporteres på en tilfredsstillende måte. Dette er ett av Norges Fiskarlags innspill til forslag til endringer i akvakulturregelverket.

Fiskeridirektoratet foreslo 16. desember 2020 flere relativt omfattende endringer i akvakulturregelverket. Endringene omfattet blant annet:

  • Utvidelse av virkeområdet til akvakulturdriftsforskriften
  • Nye krav for å hindre, oppdage og begrense rømming
  • Endring av krav til bruk og utslipp av legemidler
  • Endring i forskrift om reaksjoner, sanksjoner m.m. ved overtredelse av akvakulturloven
  • Tilpasninger av regelverket for havbruk til havs

Det som i størst grad vil påvirke fiskerinæringa er forslaget om å svekke regelverket for bruk og utslipp av legemidler mot lakselus, ved at det igjen skal kunne slippes ut slike legemidler i særlig sårbare områder som rekefelt og gytefelt.

Sameksistens

Norges Fiskarlags grunnleggende syn er at vi ønsker en god og kunnskapsbasert sameksistens med andre næringer, ikke minst med oppdrettsnæringa. Vi er særlig opptatt av å ivareta viktige gyte-, oppvekst- og fiskeområder. Disse «naturgitte» områdene kan vanskelig flyttes, og må derfor ivaretas gjennom god kystsoneplanlegging, balanserte lokalitetsklareringsprosesser og ikke minst forsvarlig bruk og utslipp av legemidler mot lakselus.

I våre kommentarer til høringsnotatets beskrivelse av kunnskapsstatus påpeker vi blant annet når det gjelder risiko for miljøskade av lusemidler, at det det er en grunnleggende svakhet ved disse risikorapportene at de ikke inkluderer forskningsresultater fra andre forskningsinstitusjoner enn Havforskningsinstituttet. Her er andre forskningsinstitutt på mange områder langt nærmere forskningsfronten. Det vises også til at de siste risikorapportene har tatt i bruk en ny metodikk for vurdering av risiko for miljøeffekter, men kvaliteten på denne metoden blir naturligvis ikke bedre enn dataene som legges inn.

Lakselus

Norges Fiskarlag mener det er helt avgjørende at forvaltningen legger best mulig kunnskap til grunn for den framtidige reguleringen av legemidler mot lakselus. Etter vår oppfatning må derfor omtalen av kunnskapsstatusen i høringsnotatet oppdateres. Det bør gjøres i samråd med våre mest sentrale forskere innen fagfeltet.

Vi har også gitt en rekke konkretiserte kommentarer knyttet til forslag om å tillate utslipp av lusemiddel i særlig sårbare områder (rekefelt og gytefelt). Vi kommer også med synspunkt knyttet til havbasert drift i høringssvaret, som du i sin helhet kan lese nedenfor.

Vedleggene merket 1 og 2 er begge relaterte høringsuttalelser.