Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
02.06.2021

Fikk tilbake dekning

Mobilnett falt ut

Blåkveitefiskerne nordvest av Lofoten har nå fått tilbake mobildekning etter at Telenor fikk ordnet et problem. – Det gikk jammen fort å ordne og nå har vi samband igjen, melder en fornøyd Ole Wangsvik fra blåkveitefeltet.

Det var Arnt Johansen fra Ballstad som mandag tok kontakt med Norges Fiskarlag om bortfall av telesignal vest for Lofoten. Sammen med Ole Wangsvik drifter de to etter blåkveite med «Sandholmen».

De siste ukene har det vært drevet et godt blåkveitefiske i området etter at dette fisket ble åpnet 15. mai.

Kartutsnittet fra Marine Traffic viser at Sandholmen og de andre blåkveitefiskerne i området ligger et godt stykke ute i havet under forsommerfiske etter dypvannsarten.

Langt ut

Blåkveita tas både langt ut fra land og på stort dyp. Imidlertid har det i år ikke vært mobildekning i området, slik fiskerne har vært vant til.

Karene på Sandholmen har benyttet seg av Norges Fiskarlags medlemsavtale på telefoni med Telenor, og vi tok derfor kontakt med selskapet for å bidra til å løse saken for fiskerne.

Fant ut av det

Telenor har sjekket sine sendere og har funnet ut at en funksjon som gir dekning langt ut fra land var frakoblet i forbindelse med annet arbeid på en basestasjon.

– Dette er en funksjon som skal gi dekning godt og vel 100 kilometer ut fra land og som vi har på noen av våre basestasjoner, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han sier funksjonaliteten som kalles «extended range» nå er reaktivert ved basestasjonen på Møntinden, som ligger på nordsiden av Flakstadøya i Lofoten.

– Det er flott å høre at fiskerne alt har merket at dekningen er tilbake på feltet og vi kan bare beklage bortfallet. Så er det ikke alltid vi klarer å fange opp denne typen feil like fort som erfarne brukere. Det er derfor flott å få tilbakemeldinger og feilvarsel når lokalkjente opplever endret dekningsmønster, sier Bjørn Amundsen.

En fornøyd Ole Wangsvik gir tommel opp både til kollega og fotograf Arnt Johansen og til Telenor for kjapp service.

– Fornøyd!

– Da Fiskarlaget tar kontakt med Arnt Johansen for å sjekke om forbindelsen er der, får vi først ikke kontakt. Så viser det seg at han har tatt en hvil og har telefonen på lydløs. For på andre forsøk får vi sterkt og klart signal fra Ole Wangsvik, som kan fortelle at ryktet alt har gått noen timer på feltet om at signalet kom tilbake tirsdag ettermiddag.

– Ja, vi er kjempefornøyd. Det gikk jammen fort å ordne opp i, svarer en fornøyd blåkveitefisker fra feltet.

Ole Wangsvik forteller at flere titall fartøy er aktive i fisket i området og at mobil er et foretrukkent kommunikasjonsmiddel, både på feltet og til de av kollegene som er på land.

-Vi snakker jo – med enkeltfartøy og med de hjemme mye heller på mobil enn på VHF, som er et åpent samband. Derfor er det av stor betydning at mobildekningen fungerer. Dessuten er det jo litt ventetid under fisket og da er mobilen også i bruk, når vi har dekning, forteller han.

Godt fiske

Da vi hadde kontakt var han om lag 50 nautiske mil nordvest av Lofotodden og 40 Nm fra Nappstraumen der de selv skal gå inn etter å ha avslutte sjøværet.

De har 30 stamper line med 300 kroker i hver som de startet å dra tirsdag kveld rundt klokken 18.30. Så var det å sette på nytt og la bruket stå en 5-6 timer før ny dragning.

– Vi har hatt rundt 200 kilo på stampen så langt og det er vi fornøyd med, rapporterer Ole Wangsvik.