Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
29.11.2021

– Tilpasninger må komme

Vil bli grønn

– Det må utvikles reelle muligheter for grønn omstilling, både teknologisk, praktisk og økonomisk. Det var essensen i generalsekretærens innlegg under Klimamarin.

Generalsekretær Sverre Johansen deltok på vegne av Norges Fiskarlag på Klimamarin, som er en klimakonferanse for den norske fiskeri- og havbruksnæringen. SINTEF Ocean står som arrangør i samarbeid med NCE Aquatech Cluster. Konferansens ambisjon er å presentere oppdatert kunnskapen om status for næringene målt opp mot de globale klimamålene.

Klimamarin skal også belyse hvordan klimaendringene kan påvirke fiskeri- og havbruksnæringen og hvordan næringene kan bidra til å redusere klimafotavtrykket enda mer.

Klima-avtrykk ble spesielt fremhevet av generalsekretæren. Han la frem tallmateriale som viser at fisk er en proteinkilde med svært lavt miljøavtrykk og at fisk og sjømat også derfor er en viktig del av matproduksjonen.

Imidlertid er det en utfordring for næringen at utslipp av CO2 og andre klimagasser bidrar til endringer i havklima, havnivå, isdekke og til havforsuring. Dette påvirker størrelse og utbredelse på viktige bestander, og dermed også fiskeriene.

– Norges Fiskarlag har lenge hatt som visjon at den norske fiskeflåten skal være blant verdens mest miljøvennlige. Da er energiøkonomisering, redusert drivstofforbruk og lavere CO2-utslipp en «vinn vinn-situasjon» for både klimaet og næringa, sa Sverre Johansen i sitt innlegg.

Norges Fiskarlag støtter derfor i utgangspunktet opp om målsettingen om å redusere norske klimagassutslipp med 55 % innen 2030. Forutsetningen er at det gjennomføres kostnadseffektive tiltak og tilpasninger, utformet i samarbeid med næringa.

– For de fleste norske fiskefartøy er det på kort sikt ingen alternativer til marin gassolje. CO2-avgiften rammer flere fiskerier svært hardt, og utfordrer andre fiskeripolitiske mål. Kompensasjonsordningen må justeres, påpekte Johansen.

Han viste også til at etablering av landstrøm er et viktig tiltak som vil gi gode resultater også på kort sikt. På dette området mener Fiskarlaget at det er en for sen fremdrift på et område der gevinsten vil være stor fra dag 1.

  • Du kan se fra Klimamarin i de vedlagte lenkene nedenfor, men vær obs på at lenkene bare er åpne til 17. desember i år. Sverre Johansens innlegg starter om lag 2:42:00 ut i dag 1 av årets digitale Klimamarin:

Klimamarin – dag 1 

Klimamarin – dag 2