Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
14.01.2022

Møttes om sameksistens

NFD og Andøya Space

– Utfordringene er fortsatt store, men det var enighet om at vi restarter dialogen. Det sier Kåre Heggebø, leder av Norges Fiskarlag etter møtet med statsråd Bjørnar Skjæran og Andøya Space AS.

Det var Nærings- og fiskeridepartementet ved statsråden som inviterte Norges Fiskarlag og Andøya Space AS til møte torsdag 13. januar. Hensikten med møtet var å diskutere mulighetene for å oppnå god sameksistens.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som formell eier Andøya Space AS. I møtet kom det frem at selskapet legger opp til å øke sine aktiviteter i årene som kommer. Samtidig ble det uttrykt ønske om en god dialog med fiskerinæringa, om hvordan ulempene som følge av dette kan bli minst mulige.

Krevende sameksistens

Det er utfordringer knyttet til dialog og det allerede høye aktivitetsnivået som ligger bak at møtet ble holdt. Havområdene utenfor Andøya er blant våre aller viktigste fiskeområder, ikke minst for fiske etter skrei og blåkveite.

Eirik Norvoll i Andøy Fiskarlag ga i møtet en god orientering om historikken, samt de praktiske problemene fiskerne opplever som følge av aktivitetene til Andøya Space AS. Per i dag er det først og fremst aktivitetene til datterselskapet Andøya Space Defence som skaper store problemer for fiskerne. I tillegg er det bekymring for hva aktivitetene knyttet til den planlagte satellitt-oppskytningsbasen – Andøya Space Orbital, skal medføre av konsekvenser for næringen.

Vi er tydelige

-Det er ingen tvil om at fiskerinæringa ikke ble godt nok vurdert og hensyntatt i konsekvensutredningen og reguleringsplanen for Andøya Space Orbital, sier Jan Henrik Sandberg i Norges Fiskarlag.

Han påpeker at det er flere forhold som må på plass – og ikke minst avklaringer om:

– Opprydding av bæreraketter som havner i fiskefelt, som kan utgjøre en miljø- og sikkerhetsrisiko.

– Avgrensing av sikkerhetssoner, både kystnært og langt til havs.

– Koordinering av Andøya Space AS sine aktiviteter med de viktigste fiskeriene. Det siste gjelder for så vidt også Forsvarets bruk av skyte- og øvingsfeltene rundt Andøya.

Ingen avtale

Per nå eksisterer det ingen avtale med Andøya Space AS, som bidrar til god sameksistens. Et utkast til avtale ble oversendt Andøya Space AS fra Norges Fiskarlag den 3. september i fjor, men det er fortsatt ikke gitt formelle tilbakemeldinger på denne. Dersom det i stedet skal lages en plan for å ivareta sameksistens med berørte parter, ønsker både Fiskarlaget og landindustrien å få anledning til å delta i dette arbeidet.

-Jeg registrerer det er stor avstand mellom partene. Aktivitetene til Andøya Space AS fører utvilsomt til store ulemper for fiskeri- og sjømatnæringa allerede i dag, både lokalt og regionalt. Når det samtidig legges opp til fortsatt økning i aktivitetene til både Andøya Space AS og i Forsvarets skyte- og øvingsfelt vil totalsituasjonen bli uakseptabel. I det videre arbeidet mener vi derfor det er helt avgjørende at Andøya Space AS kommer fiskeri- og sjømatnæringa i møte gjennom konkrete tiltak, slår leder av Norges Fiskarlag, Kåre Heggebø fast.

Det ble ikke gitt konkrete avklaringer om videre oppfølging i møtet.

Fra Fiskarlagets side deltok følgende personer i møtet:

Kåre Heggebø, leder av Norges Fiskarlag

Jan Henrik Sandberg, seniorrådgiver i Norges Fiskarlag

Yngve Larsen, leder av Andøy Fiskarlag

Eirik Norvoll, Andøy Fiskarlag

Rune Solvang, Andøy Fiskarlag

Odd-Arne Mikkelsen, Andøy Fiskarlag

Hanne Fagertun, daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag

Tor Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt