Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
10.02.2022

Tydelig om fremtiden

Landsstyrevedtak

-Det er nødvendig med flere tiltak for å sikre mangfold i organisasjonen og Landsstyret har gjort et vedtak som peker en tydelig retning, sier generalsekretær Sverre Johansen.

Landsstyret i Norges Fiskarlag har i landsstyremøte 8.-9. februar 2022 diskutert hvordan organisasjonen kan sikre et større mangfold i representasjonen til de styrende organer internt i Norges Fiskarlag. 

I vedtaket understrekes betydningen av at hele organisasjonen, både med medlemslag og lokallag, tar denne utfordringen på alvor, og at det rekrutteres tillitsvalgte av begge kjønn, av ulik alder og fra forskjellige fartøy- og redskapsgrupper.

Det pekes spesielt på at valgnemndene har et særskilt ansvar for å følge opp dette.Landsstyret er også opptatt av at mannskapsmedlemmer aktiveres som tillitsvalgte.

-Vi har en rekke medlemslag i Norges Fiskarlag, og Landsstyret forventer at valgnemndene som skal i sving i forkant av årsmøtene nå i 2022 finner fram til både kvinnelige og mannlige kandidater, og at årsmøtene er bevisste på at større mangfold i styrene vil være en styrke for organisasjonen. Det sier generalsekretær Sverre Johansen som viser til at det også tilrås endringer i vedtektene for å sikre at begge kjønn er representert i landsstyret og på landsmøtet. 

-Endringer av vedtektene for Norges Fiskarlag kan bare gjøres på ordinært Landsmøte, og Landsstyret vil utarbeide forslag til vedtektsendringer som kan behandles på Landsmøtet i 2023. I denne prosessen vil det bli en ordinær organisasjonsmessig behandling som også involverer medlemslagene, fremholder generalsekretæren. 

Ungdomsrepresentanter

Landsstyret har som en oppfølging av vedtak på Landsmøtet i 2021 vedtatt å etablere en ordning med ungdomsrepresentanter til Landsstyret, og medlemslagene – ved Samarbeidsrådet Nord, Samarbeidsrådet Sør og Fiskebåt inviteres nå til å nominere to kandidater hver – én av hvert kjønn – under 30 år. Ungdomsrepresentantene vil få tale- og forslagsrett i Landsstyret.

Hele vedtaket:

«Landsstyret vil særlig understreke betydningen av at hele organisasjonen tar utfordringene knyttet til mangfold og representasjon i de styrende organer på største alvor.

Landsstyret forutsetter at medlemslag og lokallag rekrutterer tillitsvalgte av begge kjønn, av ulik alder og fra forskjellige fartøy- og redskapsgrupper.

Landsstyret er også opptatt av at mannskapsmedlemmer aktiveres som tillitsvalgte. Landsstyret vil peke på at valgnemndene har et særskilt ansvar for å følge opp dette.

Landsstyret vil til Landsmøtet i 2023 foreslå vedtektsendringer for å sikre større mangfold i organisasjonen, og vil særlig legge vekt på at det sikres representasjon fra begge kjønn.

Landsstyret er ikke fornøyd med den svært skjeve kjønnsbalansen i Norges Fiskarlag, og mener det må jobbes målrettet for å rekruttere flere kvinnelige medlemmer.

Landsstyret viser i denne sammenheng også til vedtaket om å invitere Samarbeidsrådet Nord, Samarbeidsrådet Sør og Fiskebåt til å nominere to ungdomsobservatører hver til Landsstyret. Det skal nomineres en kvinne og en mann fra hver part, og observatørene vil få tale- og forslagsrett i Landsstyret.

Landsstyret mener det er viktig at Norges Fiskarlag jobber sammen med blant annet salgslagene for å sikre større mangfold på tvers av de ulike organisasjonene.»