Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
03.06.2022

Unge kobles på styret

Elise deltok på Frøya

Elise Kristin Kuntze (25) deltok denne uken på Landsstyrets tredagerssamling på Frøya. Hun er en del av gruppen med ungdomsrepresentanter som er oppnevnt som observatører til Landsstyrets møter.

Norges Fiskarlag ønsker å tilrettelegge for økt rekruttering på alle nivå i organisasjonen. Det er bakgrunnen for at også Landsstyret åpner for at unge kvinner og menn i organisasjonen nå også får være tett på arbeidet i styret.

Om ordningen

Fra hele organisasjonen er det nominert kandidater til den nye gruppen og dette er ungdomsrepresentantene som får følge landsstyrets arbeid i 2022: 

• Samarbeidsrådet Nord: Kornelia Uteng Sand, med vara: Elise Kristin Kuntze

• Samarbeidsrådet Sør: Pia Søviknes Glesnes, med vara Harald Nymoen

• Fiskebåt: Martin Karlsen, med vara Øyvind Sedeniussen 

Landsstyret har gitt ungdomsrepresentanter tale- og forslagsrett og det er lagt til grunn at de bør være under 30 år. Ungdomsrepresentantene oppnevnes for et kalenderår i gangen. 

Erfaren 25-åring

Elise Kirstin Kuntze er fra Reine i Lofoten og har nå flyttet til Gravdal i Vestvågøy der hun har kjøpt seg både hus og sjark.

Sjarken «Kuntzejenta» er på «oppløpssiden» for å få på plass fartøyinstruks og er navngitt som en hyllest til hennes faderlige opphav, som for enkelte kanskje ikke er helt ukjente «Kuntzegutt».

– Pappa har lært meg å bli i glad i havet og introdusert meg for fiskeryrket fra jeg var liten, forteller hun. Han tenkte nok ikke at datteren skulle komme dit hun har gjort da de første sjøbeina ble satt.

«Kuntzejenta» ligger for tiden på Ballstad.                                                                    Foto: Privat

Styrmann og sjef

Elise er nå ansatt som styrmann i Lerøy Havfisk AS.

8. juni mønstrer hun på som styrmann på tråleren «Doggi».

De 15 om bord lever tett og 25-åringen fra Reine må venne seg til at det er hun som har siste ord på hennes vakt. Hun har begynt å bli vant til tanken, men sier det har tatt litt tid.

– Å være styrmann innebærer mye ansvar. Også at jeg må lede min vakt som offiser for kolleger som kunne vært mine foreldre. Jeg forsøker å bruke minst mulig tid på å tenke på det, og heller på at vi skal fikse ting sammen. Men det er jeg som må ta beslutningene til slutt. Og stå for det, sier hun med ettertanke.

Hun trives som fisker og beskriver en hverdag preget av respekt og godt kameratskap på havet.

Styrmann Kuntze har både oversikt og krefter å bruke når trålen tas inn.                   Foto: Privat

Stående applaus

Elise Kuntze ble kjent for det store flertall i organisasjonen etter at hun tok ordet på Landsmøtet sist november.Elise fikk stående applaus fra landsmøtet da hun fortalte hvordan det har vært for henne å komme inn i næringen.Hun ønsket å være en stemme for egne erfaringer fra havet.

– Jeg har ikke opplev en kø av griskaller i mine sju-åtte år på havet. Jeg har erfart en næring med raushet og respekt, men også med behov for å gå i seg selv og jobbe med bedre holdninger for likestilling, og bevissthet om kjeftbruk og kommentarer overfor alle deler av et kollegium eller medfiskere, forteller hun.

Hun sier det er krevende til tider å være både ung, kvinne og ha erfaringer foran seg i livet, men at det handler om å ta og gi. Om å verken være for hårsår eller for tykkhudet.

Klar plan

25-åringen kommer til å runde 26 mens hun om bord på sin neste 5-ukersturnus. Samtidig gleder hun seg til å komme hjem og sjøsette «Kuntzejenta» og komme inn i rutinene der hun skal kose seg på havet med sjarken når hun har fritur.

Hun har ikke kvoter i lukket gruppe, men tror det blir helt passelig å nyte dager på havet med de volumene av torsk, sei og hyse hun kan ta fra sin nyopp-pussede 34-fots sjark. 

– 10,38 meter er en fin størrelse og jeg må jo ha noe fornuftig å holde på med på friturene, sier hun og smiler bredt.

Dagsturen til Mausund ga også anledning til å se det største fiskeværet sør for Lofoten med egne øyne og styret besøkte havna og fiskemottaket, der i alt 15 faste båter leverer sine fangster. 

Spennende på Frøya

Elise omtaler de tre møtedagene med Landsstyret som både nyttige, spennende og interessante.

– Det er først og fremst klinkende klart for meg at det er viktig å være organisert. Det oppfordrer jeg både unge, gamle, kvinner og menn til å være. Spesielt er jeg opptatt av at kvinnfolkene i næringa organiserer og engasjerer seg.

Hun omtaler det som et privilegium å få sitte rundt styrebordet og delta på lik linje med de andre styremedlemmene i diskusjonene. 

– Jeg forstår enda bedre hvordan prosessene går nå, og håper vi får på plass en god fremtidsrettet organisering som gjør at vi kan fortsette å ta ut mest mulig kraft av de ressursene vi har i organisasjonen.

– Det var også flott å få se med egne øyne hvor store utfordringene er med plastsøppel. Jeg er fornøyd med at møtet passet med turnusen min – for det var veldig lærerikt å være med på dagsutflukten til holmene ved Mausund, der vi fikk se med egne øyne konsekvensene av plastforsøplingen, sier hun. 

Søppel som lå langt inne på land.

Viktig med rutiner

I sin tid i yrket kan hun knapt huske situasjoner hun har reagert negativt når det gjelder søppelhåndtering.

– Det stemmer ganske bra med hva vi fikk høre ved Mausund feltstasjon, om at det er mest gamle synder som graves opp når det gjelder norsk søppel, men at vi må skjerpe oss på noen områder, poengterer Elise.

Hun tenker da spesielt på avkapp fra sjømatnæringen. Det er ett av satsingsområdene i handlingsplanen til Fiskarlaget, som ble vedtatt på Landsstyremøtets siste dag.

Hennes erfaring er at søppelhåndteringen er bra i yrket. Selv har hun bare erfart gode rutiner om bord.-Vi har gode egne rutiner om bord og når vi får avfall i redskapene tas det med til land. Mottaket i havnene kan bli mye bedre, spesielt for sjarkflåten. Det er jeg også glad for at vi har fått inn som et tiltakspunkt i den nye planen, sier Elise.

Som barn var hun ofte i fjæra og trodde hun hadde sett det meste. 

– Men etter turen til øyene i skjærgården rundt Frøya har jeg skjønt hvorfor det er viktig å se ting med egne øyne. Det er enormt mye plastflasker og kanner, tauverk og oppløst gammel plast, som viser at vi MÅ ta grep. Det opplever jeg også at vi som næring har gjort, men at det er viktig å ha ambisiøse mål og å bli enda mer flink og bevisst med hva man selv gjør.

– Jeg synes det er bra at fiskere, skippere, styrmenn og redere fikk se det vi var med på og så er det også en utfordring at vi bidrar til å spre gode holdninger og tilrettelegge for gode vaner og rutiner om bord. Jeg håper vi alle kan være gode forbilder for våre kolleger og ansatte, sier 25-åringen.

Ryddegjengen samlet ved ett av depotene som ble laget etter noen få timers ryddeinnsats. I alt ble det samlet sammen tre kubikkmeter avfall under Landsstyrets aksjon.

Derfor liker jeg å være fisker!

Elise Kristin Kuntze sier hun stortrives i yrket og at hun digger Pippi Langstrømpes uttrykk, som Pippi ble gitt fra Astrid Lindgrens penn, om at «det har jeg ikke prøvd før, så det klarer jeg sikkert». 

Og mottoet er også uttrykt på engelsk gjennom følgende setning: «The greatest pleasure is doing what people say you can not do».

Derfor liker jeg yrket mitt:

• Fysisk arbeid• Variert hverdag

• Mer sosialt enn mange tror 

• Turnus og ordnede forhold

• På sjark er man sin egen herre

• Fiskere prater godt sammen – uansett

Elise er også bøtekyndig og kjent med oppgavene som må løses av fiskere ombord.      Foto: Privat