Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
05.10.2022

Åpner for pigghå

Måløyelever stolte

Skole-elever i Måløy jubler. Deres forskningsbistand er medvirkende til at det for første gang siden 2009 åpnes for fiske av pigghå i Nordøst-Atlanteren. Kvoterådet åpner for fiske av inntil 17 353 tonn pigghå i 2023, og 17 855 tonn i 2024.

Etter mange år med nullfiske gis det nå kvoteråd som åpner for fiske på haiartene pigghå og håbrann.

Havforskningsinstituttet er en viktig bidragsyter til arbeidet i ICES. Og – elever fra fiskerifaglinjen ved Måløy videregående skole er også viktig i dette bildet.

– Forvaltningen av pigghå gjennom de siste to tiårene er en suksesshistorie som viser at velrettede forvaltningstiltak kan bidra til gjenoppbygging av en nedfisket bestand, sier Claudia Junge i Havforskningsinstituttet. Hun er bestandsansvarlig for pigghå og bestandskoordinator i ICES’ arbeidsgruppe for bruskfisk.

Viktig grep

Leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag sier tilrådingen om å åpne for pigghåfiske er helt etter fiskernes råd.-Vi har over lang tid sett mye pigghå og samtidig også opplevd pigghåen som en utfordring i mange fiskerier. Det er derfor veldig positivt, og slett ikke uventet, at denne åpningen kommer.

Elias Halsøy (t.v.) og Gabriel Krabbestig med hvert sitt forskningsobjekt om bord under toktet som ble avsluttet sist uke. Foto: Henrik Værø

Elever har forsket

Fiskarlaget traff onsdag elever fra fiskerifaglinjen ved Måløy videregående skole.

Skolen har gjort en femårig avtale med Havforskningsinstituttet om et årlig forskningstokt der elever er med og der skolens eget autolinefartøy MS «Skulebas» blir brukt på et tokt på inntil 25 dager hver høst.

Elever, lærere og forskere har fisket med line på mange ulike steder og samler inn viktig informasjon om alder, lengde, DNA, kjønn, kjønnsmodning og størrelsen på fostrene til pigghåene som blir tatt. 

Tidligere fisker og hovedlærer Stig Oldeide sier toktet er en vinn-vinn setting for skolen, fordi elevene på toktet også får praksis i navigasjon, og annen fiskeriteknisk undervisning.

Stolte

Oldeide tror for sin del at elevene knapp skjønner hvor stor det er det de har vært med på.

-Vi opplevde at representanter fra det internasjonale havforskningsrådet (ICES) ringte til fartøyet for å få informasjon om toktet fra oss, informasjon de trengte for å få gjort sitt arbeid. Et arbeid som altså nå har munnet ut i en tilråding om et fiske på mer enn 17 000 tonn de to neste årene. Det var spesielt å oppleve. Og det sier noe om hvor viktig dette arbeidet som vi fra skolens side har vært med på – har vært for rådet om gjenåpning av fisket, påpeker Oldeide.

Den tidligere fiskeren sier han er stolt over det de har vært med på og at det har begynt å gå opp for elevene hva det handler om også.

Elevene og de to lærerne i gruppa samlet i Florø onsdag 5. oktober, dagen etter at det ble offentliggjort at forskningen de har bidratt i har medført tilråding om uttak av pigghå de to neste årene.   Foto: Jan-Erik Indrestrand

Spennende

Det er i alt 12 elever i klassen og de aller fleste har ikke tilknytning til næringen fra før. De skal nå ut i læretid og tror erfaringen fra blant annet forskningstoktet er fint å ha med seg som erfaring når de skal ut i en yrkesmessig setting.

-Toktet ble gjennomført på høsten i fjor og vi var ute i september i år og det gikk egentlig veldig greit. Det var fint vær og spennende å gå i døgndrift. Så la vi det opp slik at den vi delte lugar med var på motsatt skift, forteller Håkon Høydal Bøe.

Trym Hillersøy sier han også syntes det var artig å være på tokt, og at han først nå skjønner hva de var med på.

-Egentlig opplevde jeg mest forskningen som gøy. Det gikk et lys opp for meg da jeg så nyheten komme om at det åpnes for fiske av pigghå, sier han.

Unggutten synes det er flott å tenke på at det de har bidratt til at fiskerne nå kan få en bedre driftssituasjon, der pigghå blir en ressurs i stedet for en plage å få på kroken.

Håkon Høydal Bøe henger seg på:-Ja, dette er jo bra for kystflåten sin del. Det blir en ressurs som nå kan utnyttes.Yrkesfiskere og Fiskarlagsmedlemmer vi treffer i Florø er over seg av begeistring over det som nå har skjedd og er også stolt av at deres skole og elever derfra som har bidratt i dette viktige arbeidet.

Elevene forteller at pigghåen de fikk på toktet i snitt var 112 centimeter lang.Buklappen, finnene og fileen er det som er mest ettertraktet på haien og det utgjør om lag 10 kilo av en slik fisk.

God stemning da Stig Oldeide for første gang testet elsparkesykkel da klassen deltok under Nor-Fishing  i Trondheim i august.     Foto: Jan-Erik Indrestrand